Forskerforbundets
PechaKucha-kveld på Hamar

Vi gir deg 11 foredrag fra noen av Norges mest spennende forskere. I løpet av kvelden vil du få høre foredrag om alt fra hva vi skal vi gjøre med all plasten i havet og hvordan kan en potet egentlig bli til akevitt. Trond Sæthren er kveldens konferansier.

Arrangementet er gratis – Meld deg på arrangementet på Facebook.

FOREDRAGSHOLDERE

«Å BEGYNNE Å FORSKE»

Ruth Aga – Lege og gründer i “Hvorfor det”

Å undersøke egne spørsmål er en god inngang til kunnskap, enten man undersøker promp, slim, lykke eller skrukorker. Lege og gründer Ruth Aga har startet forsker-utstillingen “Hvorfor det?” hvor barn mellom 8 og 13 år får forske på selvvalgte problemstillinger med Nysgjerripermetoden, og vise dette fram på en utstilling.

«UTRADISJONELL FRIVILLIGHET I UNGDOMS-OL»

Roald Undlien – Doktorgradsstipendiat ved Høgskolen i Innlandet

Under Ungdoms-OL på Lillehammer var mange av de frivillige fra grupper i samfunnet som vanligvis ikke engasjerer seg i frivillig arbeid. Doktorgradsstipendiat Roald Undlien ved Høgskolen i Innlandet forsker på hvilke muligheter de frivillige fra slike grupperinger har til å bruke arrangementer som ungdoms-OL til sin fordel.

«SKADER ETTER FØDSEL – OPPFØLGING OG BEHANDLING»

Matilde Risopatron Berg – Lege og PhD-stipendiat ved Kirurgisk avdeling Sykehuset Innlandet Hamar

I Norge i dag fødes de fleste barn på vanlig måte, altså vaginalt, fordi det er best for både mor og barn. Men noen mødre opplever å få skader som gjør at de mister kontroll på luft og avføring og får et dårlige seksualliv. Lege og PhD-stipendiat på Sykehuset Innlandet Matilde Risopatron Berg forsker på hvordan man kan sørge for at de mødrene som opplever å få slike skader skal få best mulig hjelp, og på hvor bra operasjon av slike skader virker når det har gått noen år siden operasjonen.

«START MED ET SMELL: HVORDAN FANGE STUDENTENES OPPMERKSOMHET – OG HOLDE PÅ DEN?»

Ole Petter Hjelle – Lege og førstelektor ved Høyskolen Kristiania og Høyskolen Sørøst-Norge

Start med et smell! Hjernen vår blir bombardert med impulser, noe som betyr at du som foreleser bare har få sekunder til å overbevise studenten at du er verdt deres oppmerksomhet. Lege og førstelektor Ole Petter Hjelle bruker funn fra nyere hjerneforskning til å vise og forklare hvordan du kan fange studentene oppmerksomhet – og holde på den.

«THE METAPHORS OF BETRAYAL»

Susan Lee Nacey – Prodekan forskning ved Høgskolen i Innlandet

Prodekan Susan Nacey fra Høgskolen i Innlandet på Hamar er lingvist, og forsker på hvordan vi bruker metaforer når vi skriver og snakker. I foredraget «The metaphors of betrayal» tar hun for seg hvordan overgrepsutsatte bruker metaforer når de snakker om erfaringer med misbruk og behandling. Foredraget blir holdt på engelsk.

«ATLUNGSTAD BRENNERI – FRA POTET TIL AKEVITT»

Ole Volden-Sandersen – Daglig leder på Atlungstad Brenneri

Fra potet til akevitt! Atlungstad Brenneri var et av landets ledende brennerier på 1800-tallet, og er i dag det eneste historiske brenneriet i Norge som fortsatt er i drift. Daglig leder på Atlungstad Brenneri, Ole Volden-Sandersen, forteller om utviklingen til brenneriet og jordbruksproduktene som har blitt til på Atlungstad.

«DEN VELDIG KORTE HISTORIEN OM PLASTEN»

David Eidsvoll – Forsker ved Norsk Institutt for Vannforskning (NIVA)

Forsker David Eidsvoll fra Norsk Institutt for vannforskning (NIVA) var den første som dokumenterte at den norske torsken har plast i magen. Et år etter strandet en hval med magen full av plast utenfor Bergen, noe som utløste en bevegelse som nå vil rense havet for plast. Samtidig vil vi snu klimaendringene, forhindre smelting av polene og bekjempe fattigdom. Er det egentlig realistisk at vi får til?

«HVIS NOEN FORTELLER DEG AT DE ER UTSATT FOR ET SEKSUELT OVERGREP, HVA GJØR DU DA?»

Lene Østby – Førstelektor ved VID vitenskapelige høgskole

Hva gjør du hvis noen forteller deg at de har blitt utsatt for et seksuelt overgrep? Førstelektor Lene Østby ved VID vitenskapelige høgskole har forsket på hvorfor noen ikke søker hjelp etter seksuelle overgrep, og skal fortelle om hvordan nettverket rundt kan være til hjelp for overgrepsutsatte.

«NÅR INNOVASJON IKKE ER EN DINGS»

Atle Hauge – PhD og professor i serviceinnovasjon ved Høgskolen i Lillehammer

I vesten investerer vi nå mer i immaterielle eiendeler – som design, merkevarebygging, FoU og programvare – enn i materielle eiendeler, for eksempel maskiner, bygninger og datamaskiner. Men hvordan skjer innovasjonen i denne immaterielle delen av økonomien? Dette vil professor i serviceinnovasjon Atle Hauge snakke om, basert på sine egne forskningserfaringer fra kulturell og kreativ økonomi.

«IKKE BARE EI KU»

Mari Bjørke – Marketing- og kommunikasjonssjef i Geno SA

Geno SA driver med avlsarbeid og utvikling av Norsk Rødt Fe (NRF). Mari Bjørke i Geno SA kommer for å fortelle om klimakua NRF, og muligheter i avl og bioteknologi i Geno SA.